Differentiatietherapie

Het kan zijn dat u zich zorgen maakt, omdat u merkt dat uw (pleeg)kind of cliënt, zich niet gelukkig voelt en vastloopt in zijn of haar ontwikkeling omdat het proces van een veilige gehechtheid niet goed op gang komt.
Hebt u het gevoel geen grip op uw (pleeg)kind of cliënt te hebben en uw (pleeg)kind of cliënt het moeilijk vindt om zich aan u te hechten (waardoor de hechting verstoord raakt), weinig begrenzing ervaart, gedrag van een allemansvriendje vertoont, weinig leert van ervaringen en niet op eigen kunnen durft te vertrouwen, dan kan differentiatietherapie een uitkomst bieden.

Differentiatietherapie is een behandelmethode waarin begrippen als ‘begrenzen en leren onderscheid maken’ centraal staan.

Een verstoorde gehechtheid heeft over het algemeen een langdurige vorm van therapie nodig en vergt daarom ook een langdurige investering van u als (pleeg)ouder of verzorger.

Opbouw van de behandeling:
De 1e fase van de behandeling vindt plaats in uw gezin of leefgroep en heeft als doel dat uw kind regelmaat, structuur en regels gaat ervaren, waardoor uw kind tot rust kan komen.
U als (pleeg)ouder of verzorger staat hier niet alleen voor. Ik begeleid en ondersteun u hierbij.

De 2e fase van behandeling vindt plaats in mijn praktijk in de spelkamer: met behulp van spel starten we het differentiatieproces.
Uw (pleeg)kind of cliënt leert onderscheid maken (differentiëren) in:
• smaak door proeven
• sensaties in de mond zoals hard, zacht, knapperig en zacht
• gevoelens als leuk, vervelend, vrolijk, blij, bang, boos, alleen voelen
• samen – alleen, nabijheid – afstand
• gevoel in de handen

De 3e fase van behandeling vindt plaats in uw gezin of leefgroep. U gaat thuis of in de leefgroep ook de differentiatiemethodiek inzetten.
De differentiatiemethodiek kan een ondersteuning in de opvoeding van uw (pleeg)kind of cliënt zijn en u ondersteunt hiermee actief het therapeutisch proces.
Tijdens deze fase van behandeling begeleid en ondersteun ik in het leren gebruiken van de differentiatiemethodiek.

Door de ervaringen bij mij in de spelkamer en bij u thuis of in de leefgroep, gaat uw (pleeg)kind of cliënt de differentiaties overnemen, waardoor uw (pleeg)kind of cliënt onderscheid leert maken in mensen in het algemeen en zijn belangrijke hechtingspersonen, zoals u als opvoeder, gaat herkennen.
Door alle differentiaties die uw (pleeg)kind of cliënt worden aangeboden en gaat ervaren, krijgt het meer overzicht en inzicht en daardoor meer rust en vertrouwen in zichzelf.

Wilt u meer informatie over de kracht van de differentiatietherapie, neem dan gerust contact met mij op.
Anniek Thoomes-Vreugdenhil heeft de differentiatietherapie ontwikkeld en voor verder informatie kunt u ook haar site www.hechtingsproblemen.nl bezoeken.